سیستم تشخیص نقاط کور خودرو چه اهمیتی دارد؟
احتمالا همه شما با این صحنه آشنا هستید. وقتی قصد دارید تا هنگام رانندگی در بزرگراه و یا خیابان لاین خود را عوض کنید و متوجه ماشینی که از لاین بغل به شما نزدیک می شود نیستید. بسیاری مواقع این صحنه با یک بوق ناخوشایند از سوی راننده بغل خاتمه می یابد. اهمیت یک سیستم تشخیص نقاط کور در این مواقع بارز می شود!
نقاط کور خودرو شامل دو طرف و عقب خودرو است که دید راننده به آن نواحی محدود است. عدم آگاهی از این نقاط به ویژه در هنگام تغییر لاین می تواند حادثه ساز بوده و راننده را در معرض تصادف قرار دهد.
در واقع اگر آینه های بغل خودرو در موقعیت مناسبی قرار داشته باشند هیچ گونه نقطه کوری وجود نخواهد داشت که از دید راننده مخفی بماند. ولی با این وجود ظاهرا صرفا تنظیم آینه ها برای حل مساله نقاط کور کافی نیست. زیرا موقعیت آینه ها بسیاری مواقع تغییر می کند و از طرفی نگاه کردن دائم به آینه ها برای راننده خوشایند نیست چون بسیاری مواقع خطری وجود ندارد.
با توجه به اهمیت این موضوع، خودروسازان و شرکت های فعال در حوزه ایمنی خودرو سیستم هایی با عنوان سیستم های پایش و تشخیص نقاط کور خودرو را توسعه داده اند. این سیستم ها همانند سایر سیستم های کمک راننده تعدادی سنسور را برای اخذ داده از نقاط کور خودرو بکار می گیرند. داده های اخذ شده برای تشخیص هرگونه عارضه از جمله وسایل نقلیه، عابر، موتورسیکلت و در مواردی حتی اشیا و موانع به پردازنده مرکزی فرستاده می شود. الگوریتم های تشخیص عارضه در صورت تشخیص موارد ذکر شده در نقطه کور، با رویه های مختلف راننده را آگاه می کنند.
از جمله محصولات برجسته در حوزه تشخیص نقاط کور می توان سیستم BLIS (سیستم اطلاعات نقاط کور) شرکت ولوو را نام برد. این سیستم برای اولین بار بر روی ولوو سدان S8 نصب شد. این سیستم اطلاعات دو سنسور رادار را بر روی گوشه های عقب سپر خودرو دریافت کردهکیب آن: سیستم های مختلف پایش نقاط کور شاید صرفا دو طرف خودرو را پوشش دهد و یا با استفاده از چندین سنسور عقب و گوشه های سپر را نیز بپوشاند. استفاده از چند نوع سنسور دقت بیشتری به دست می دهد ولی هزینه آن بالاتر و کاربر و در صورت وجود وسایل در نقاط کور به راننده هشدار می دهد.
تصادفات ناشی از عدم آگاهی از نقاط کور

آمار دقیقی از تصادفات رانندگی ناشی از عدم آگاهی از نقاط کور وجود ندارد ولی طبق آمار حوادث رانندگی حدود 22 درصد از تصادفات رانندگی به دلیل انحراف به چپ اتفاق می افتد. انحراف به چپ می تواند در حالت حواس پرتی و ناخواسته باشد و یا به صورت عمدی که در هر دو حالت احتمال تصادف با خودروهای موجود در نقاط کور ماشین وجود دارد. بخشی از این تصادفات نیز مربوط به برخورد با وسایل جلوی ماشین خواهد بود. بنابراین بخش قابل توجهی از تصادفات رانندگی را می توان به نقط کور و خطرهای آن نسبت داد.
انواع سیستم های تشخیص نقاط کور خودرو
بر اساس سنسورهای بکار رفته و ترکیب آن سیستم های تشخیص نقاط کور کارایی و هزینه متفاوتی دارند.
- نوع سنسور: سیستم های مختلف پایش نقاط کور می توانند سنسورهای مختلف رادار، دوربین، لیدار، التراسونیک و سونار را به کار بگیرند بگیرند. سنسورهای مختلف دارای آمیخته قیمت-کارایی متفاوت هستند. برای مثال سنسور رادار برد اندازه گیری بالایی دارد ولی قیمت آن به نسبت دوربین که برد کمتری دارد بیشتر است. سنسور التراسونیک برد خیلی کوتاهی دارد ولی قیمت آن پایین و بکارگیری و تحلیل داده های آن ساده تر است.
تعداد سنسور و تری آن می رود. کاربری و راحتی نصب سیستم نیز بر اساس سنسورهای مورد استفاده فرق می کند. سنسورهای رادار و التراسونیک برای نصب نیاز به سوراخ کردن ماشین دارد ولی اگر سنسور دوربین روی آینه های بغل نصب شود اتصال آن به پردازنده مرکزی نیز راحت تر خواهد بود.
دقت سیستم های مختلف پایش نقاط کور بر اساس سنسور، پردازنده و الگوریتم بکار رفته با هم فرق می کند. سیستم های خوب دارای برد بالا (تشخیص وسایل با فاصله بیشتر از 10 متر تا 30 متر بویژه برای قسمت عقب خودرو) بوده و نرخ هشدار اشتباه پایینی دارند. هشدار اشتباه معیار مهمی است که اگر نرخ آن بالا باشد راننده نسبت به سیستم بی اعتماد می شود. برای تشخیص دقیق در برد بالا و با حداقل هشدارهای اشتباه باید سنسور مناسب (عموما رادار یا دوربین و یا ترکیب آن)، پردازنده مناسب و الگوریتم های قدرتمندی (الگوریتم های هوش مصنوعی و پردازش سیگنال) در سیستم تشخیص نقاط کور بکارگرفته شده باشد.
رادار نقطه کور با سیستم تشخیص نقاط کور یکی است؟
بسیاری از افراد و شرکت های فروشنده سیستم های تشخیص نقطه کور اصطلاح “رادار نقطه کور” را به جای سیستم تشخیص یا پایش نقاط کور بکار میگیرند. رادار نقطه کور صرفا یک سیستم پایش نقاط کور است که سنسورهای رادار را به کار می گیرد. احتمالا با توجه به کاربرد برجسته سنسور رادار در سیستم های هوشمند کمک راننده این اصطلاح بکار گرفته شده است. رادار سنسوری دقیق بوده و جز اولین سنسورهای بکار گرفته شده در حوزه تشخیص موانع به ویژه در صنعت خودرو و حمل و نقل است.
ترکیب سایر سیستمهای کمک راننده هوشمند با سیستم تشخیص نقاط کور
همانند سایر سیستم های کمک راننده هوشمند، سیستم تشخیص نقاط کور به تنهایی کاربردهای خاص و برجسته ای دارد و می تواند ایمنی راننده، مسافران و وسیله نقلیه را بالا ببرد. با این حال ترکیب این سیستم با سایر سیستم های کمک راننده هوشمند می تواند کاربرد وسیع تر و بهتری را ارائه کند که به تنهایی قابل انجام نیست.
از آنجائیکه این سیستم در مواقع تغییر لاین نقش برجسته ای برای جلوگیری از تصادف و حادثه های احتمالی دارد بنظر می رسد ترکیب این سیستم با سیستم کمک راننده تشخیص انحراف از مسیر کاربردی تر شود. سیستم هشدار انحراف از مسیر به صورت پیوسته موقعیت خودرو را نسبت به خطوط جاده بررسی می کند. با استفاده از اطلاعات این سیستم می توان در هنگام انحراف از خطوط اطلاعات نقاط کور را بررسی کرده و از هشدارهای اضافی در مواقع غیر از انحراف جلوگیری کرد.