سیستم های کمک راننده

سیستم هشدار انحراف از مسیر: تکنولوژی برای رانندگی ایمن بین خطوط

سیستم هشدار انحراف از مسیر

انحراف از مسیر و خطوط خطری جدی است!

از بررسی آمار تصادفات رانندگی ناشی از انحراف از مسیر، اهمیت ارائه راه حلی برای این مساله  بارز و اساسی به نظر می رسد. در این مقاله سیستم هشدار انحراف از مسیر به عنوان راهکاری اساسی برای مواجهه با این مساله ارائه می شود.

با نگاه به آمار حوادث رانندگی در ایران و بررسی عوامل تامه تصادفات پس از انجام تحلیل و بررسی داده های تصادفات متوجه می شویم که انحراف از مسیر بعد از عامل عدم توجه به جلو بیشترین تصادفات رانندگی را موجب می شود. بر اساس این آمار در حدود 25 درصد تصادفات به دلیل منحرف شدن از مسیر و خطوط جاده اتفاق می افتد. (منبع)

مطلب مهم دیگر شدت تصادفات ناشی از انحراف از مسیر است که به نسبت سایر تصادفات میزان مرگ و میر بیشتری داشته و شمار قربانیان آن بیشتر است. انحراف از مسیر یک عامل سطح دوم برای وقوع تصادفات است، بدین معنی که خود از منابع اصلی شامل خطاهای انسانی، نابسامانی یا مشکلات جاده ای و شرایط جوی و نقص فنی وسیله نشات می گیرد.

برای بررسی دقیق تر جنبه های مختلف انحراف از مسیر و حوادث ناشی از آن ” تصادفات انحراف از مسیر: اثرات، عوامل و انواع آن ” را پیشنهاد می کنیم. 

 

سیستم های کمک راننده به کمک شما می‌آیند!

با توجه به گسترش عوامل حواس پرتی در رانندگی از جمله استفاده از تلفن همراه که عامل اصلی انحراف از مسیر است و همچنین پدیده خستگی و خواب آلودگی که خطری جدی برای رانندگان محسوب می شود، یکی از راهکارهای اصلی برای جلوگیری و کاهش اثر خطرات ناشی از انحراف از مسیر در حین رانندگی، بکارگیری سیستم های کمک راننده هوشمند است.

سیستم های کمک راننده هوشمند از تکنولوژی های پیشرفته برای تشخیص و هشدار موقعیت های خطرناک به راننده استفاده می کنند. خبر خوب این است که این سیستم ها با وجود سطح تکنولوژی بالا، قیمت به صرفه ای دارند. همچنین بکارگیری این سیستم ها آسان بوده و فرآیند نصب آنها پیچیده و زمانبر نیست. 

سیستم های کمک راننده هوشمند پایه های  تکنولوژی خودروهای خودران را تشکیل می دهد. در بررسی سطوح پنج گانه خودروهای خودران متوجه می شویم که جایگاه این سیستم ها سطح اول است و برای تحقق و دستیابی به خودروهای خودران هر شرکتی باید این سطح را با موفقیت طی کند. 

برای بررسی جنبه های مختلف سیستم های کمک راننده مقاله ” سیستم های کمک راننده هوشمند برای رانندگی ایمن و تصادفات کمتر” را پیشنهاد می کنیم.

 

سیستم هشدار انحراف از مسیر

با توجه به آمار بالای تصادفات و مرگ و میر ناشی از پدیده انحراف از مسیر، شرکت های مختلف از جمله شرکت رهبین برای جلوگیری و کاهش اثر خطرات ناشی از این حوادث به توسعه سیستم های کمک راننده برای رانندگی ایمن بین خطوط اقدام کرده و هم اکنون محصولاتی در سطح جهانی عرضه کرده اند.

اگر چه سیستم های مختلف دارای جزئیات فنی و طراحی متفاوت از هم هستند ولی به صورت کلی عملکرد سیستم های هشدار انحراف از مسیر و یا سیستم های کمکی رانندگی بین خطوط مشابه هم است. 

 

اجزای کلی سیستم های هشدار رانندگی بین خطوط

  1. اخذ داده: سیستم با استفاده از یک سنسور دوربین که در بالای شیشه جلوی خودرو و پشت آینه نصب می شود به صورت بلادرنگ و پیوسته صحنه جلوی خودرو را اخذ می کند. این اطلاعات برای بررسی وضعیت خودرو نسبت به خطوط جاده مورد استفاده قرار می گیرد.
  2. الگوریتم تشخیص خطوط: تصاویر بدست آمده از صحنه جلوی خودرو توسط دوربین به پردازنده مرکزی سیستم فرستاده می شود. در این قسمت صحنه های ورودی با استفاده از الگوریتم های هوشمند و پیشرفته پردازش تصویر و هوش مصنوعی تحلیل می شوند. خروجی الگوریتم شامل خطوط جاده، موقعیت خطوط روی جاده و همچنین موقعیت خودرو نسبت به این خطوط است.
  3. تشخیص انحراف: سیستم به صورت پیوسته خطوط جاده را تشخیص داده و موقعیت خودرو را نسبت به آن با استفاده از الگوریتم های تحلیل هندسی محیط آنالیز می کند. در صورت انحراف خودرو از خطوط، سیستم با استفاده از هشدار صوتی و نشانگر تصویری  و یا بکارگیری روش های ارتعاشی از جمله لرزاندن صندلی و یا فرمان راننده، وی را از وضعیت بوجود آمده آگاه می سازد تا اقدام مناسب را برای حفظ وسیله در مسیر امن انجام دهد.
  4. ذخیره سازی اطلاعات: به منظور ارائه گزارش به راننده، مالک و یا مدیر ناوگان، در برخی سیستم ها، بخشی برای ذخیره سازی اطلاعات شامل نحوه رانندگی از جمله تعداد و شدت رخدادهای انحراف از مسیر، همچنین زمان و مکان رخدادها ایجاد شده است. بعلاوه برخی سیستم های دارای حافظه جانبی برای ضبط ویدئو بوده و امکان ذخیره سازی تعداد ساعات مشخصی ویدئو وجود دارد.

 

محدودیت های کلی سیستم هشدار انحراف از مسیر

سیستم هشدار انحراف از مسیر همانند تمامی سیستم های کمک راننده دارای مشخصات عملکردی و غیرعملکردی خاص خود است. از جمله بارزترین و معمول ترین محدودیت های عملکردی سیستم های کمک راننده محدودیت در شرایط خاص مانند شرایط جاده ای و جوی است.

  1. دامنه عملکرد: دامنه عملکرد سیستم های موجود بین 10 الی 30 متر است. معمولا در فواصل بیشتر الگوریتم تشخیص خطوط دقت پایینی دارد و کاربردی نیست. البته بکارگیری سنسور دوربین و همچنین پردازنده قوی تر می تواند این عدد را تا 50 متر افزایش دهد ولی در مقابل هزینه سیستم بسیار افزایش می یابد.
  2. شرایط جاده ای: به صورت استاندارد سیستم های هشدار انحراف از خطوط برای جاده های استاندارد طراحی می شوند. در برخی جاده ها که کیفیت خط کشی پایین است و خطوط جاده واضح نیست متعاقبا عملکرد سیستم کاهش می یابد و قابل اتکا نیست.
  3. شرایط جوی: یکی از عوامل کاهش عملکرد صحیح سیستم هشدار انحراف از مسیر و سایر سیستم های کمک راننده که به کمک دوربین کار می کنند، شرایط جوی نامناسب از جمله بارش باران و برف، مه و کولاک است. در واقع هر عاملی که موجب کاهش دید و بروز مشکل در تشخیص صحنه و تصاویر آن شود، متعاقبا موجب ایجاد مشکل در عملکرد سیستم خواهد بود.

 

رهبین، برای رانندگی ایمن

شرکت رهبین از سال 1396 به صورت تخصصی در زمینه طراحی و تولید سیستم های کمک راننده هوشمند فعالیت دارد. یکی از سیستم های توسعه یافته در شرکت، سیستم هشدار انحراف از مسیر است که دارای دقت بالا و هزینه به صرفه برای خودروهای داخلی است. در سیستم های کمک راننده رهبین سعی شده است تا پیشرفته ترین روش ها برای کارایی بالا بکار گرفته شود و همزمان قیمت محصول در کمترین حد خود باشد.

برای اطلاعات بیشتر در این خصوص صفحه “رهبین، سیستم هشدار انحراف از مسیر” و یا دموهای محصولات رهبین را در صفحه گالری محصولات مشاهده نمایید و یا از طریق راههای ارتباطی در صفحه تماس با ما ارتباط حاصل فرمایید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *